scriem amintiri...

.

miércoles, 14 de octubre de 2009

termitele

Din Ferestre spre lumea lui Dumnezeu, autor James A. Tucker

Cu totii stim ca termitele mananca lemn. Se cheltuiesc milioane de dolari anual, in incercarea de a indeparta termitele din casele oamenilor. Cu toate acestea ele patrund deseori inauntru. dar aceste mici creaturi fabrica si un suc care poate distruge plumbul, altul care dezintegreaza sticla si altul care, aplicat pe fier, il face sa rugineasca, astfel ca pot trece si prin acest metal.
Noi nu putem manca lemn, dar acest material este dieta principala a termitei. Cum digera ea aceasta substanta? Raspunsul este ca in stomacul termitelor se afla mii de animale unicelulare numite protozoare - care digera lemnul pentru ele. Aceste creaturi microscopice secreta sucuri care, de fapt, dizolva lemnul in substante din care termita traieste. In acest proces, protozoarele pot si ele sa traiasca.

Un incident hazliu a avut loc cand un om de stiinta care studia termitele s-a intins sa doarma prea aproape de o colonie de termite. Cand s-a trezit a observat ca insectele ii mancasera camasa de pe spate in timp ce dormea.

Se stie ca termitele planteaza gradini si isi cultiva foarte atent plantele, astfel ca pot recolta si alte tipuri de hrana. Poate ca, uneori, ele se plictisesc sa manace doar lemn.

daca nu s-ar fi demonstrat ca o pot face, ne-ar parea imposibil ca vreo creatura sa poata manca plumb, sticla si fier. In acelasi fel, oamenii cred ca multe lucruri sunt imposibile, dar totusi Dumnezeu le-a realizat. Poate iti amintesti de relatarea biblica in care marea a fost despartita in doua si tot poporul Israel, iesit din Egipt, a trecut prin ea de partea cealalata?!

Omul se confrunta cu imposibilitati, dar la Dumnezeu nimic nu este imposibil!

No hay comentarios:

Publicar un comentario

LinkWithin