scriem amintiri...

.

domingo, 11 de octubre de 2009

Mandalas

Cuvantul "mandala" isi are originea in limba sanscrita (India), in traducere libera semnificand cerc, fiind insa mai mult decat o simpla forma. Mandala este un simbol al totalitatii , al vietii insasi, al universului care se extinde atat in afara cat si inlauntrul nostru. Mandala este o suma de cercuri, cercuri celestiale (luna, soarele, pamantul), precum si cercurile conceptuale (familie, prieteni, comunitate).

Suntem facuti din celule (mii si mii si mii de cerculete) si fiecare celula contine un nucleu; cristalele de gheata, rocile, muntii sunt formati din atomi, fiecare atom este o mandala; in interiorul Caii Lactee se afla sistemul nostru solar, iar in interiorul sistemului nostru solar se afla Terra...Fiecare este o mandala intr-o mandala intr-o mandala...

Mandalele au fost integrate in diferite culturi, folosite in diferite ritualuri, in arhitectura, in arta in general.

Exista Proyectul mandala proiect care bazandu-se pe studii probate care demonstreaza ca succesul procesului de invatare implica integrarea artei si a continututlui academic, a infiintat ateliere de arta unde se predau variate teme, de la geometrie pana la istorie.


Iata , foarte pe scurt, ce am reusit sa culeg despre Mandale aici, asta regasind printre desenele lui Miriam doua foarte frumos colorate (de ea, desigur!) si gandindu-ma ca doar aici am auzit prima oara de ele, in gradinitele si scolile spaniole coloratul mandalelor fiind o activitate indragita si impamantenita.

E multa filosofie in povestea asta, de care copii habar n-au si a carei adepta nu sunt (sau practicanta), asa ca ma rezum doar sa ma bucur de mandalele colorate de Miriam si probabil sa colorez si eu una intr-un moment de stres , sa-i probez astfel efectul terapeutic!


1 comentario:

  1. Sper ca veti avea o supriza placuta. La mine pe blog va asteapta un premiu virtual :)

    ResponderEliminar

LinkWithin