scriem amintiri...

.

viernes, 26 de junio de 2009

din lumea celor care nu cuvanta


CARACATITA

din "Ferestre spre lumea lui Dumnezeu"
autor James A.Tucker

Exista cam 150 de specii diferite de caracatite, variind de la o lungime de 1 cm pana la 10 m. Dar niciuna nu este un monstru care mananca oameni, asa cum te-au facut sa crezi unele povesti. De fapt, o caractita mai degraba se ascunde de om decat sa-l lase sa o gaseasca.
Privind la o caracatita , cu greu ai putea sa crezi ca face parte din aceeasi familie de animale cu melcii si scoicile. din moment ce caracatita nu are o cochilie externa, precum cele mai multe din rudele ei, ea isi petrece cea mai mare parte a timpului intr-o pestera sau o crapatura, iesind afara din cand in cand, ca sa prinda ceva de mancare.
Caracatita are multe celule speciale, care o ajuta sa-si schimbe culoarea si sa se camufleze, in functie de ceea ce exista in jur. Animalul poate fi dungat, solid sau moale, in funcite de modul in care-si foloseste muschii pentru a controla celulele de culoare.
Poate cel mai interesant lucru la caracatita este mecanismul ei remarcabil de aparare. Pe langa faptul ca inoata repede, printr-un fel de propulsie jet, ea poate emite si un "ecran cetos" de lichid de cerneala. Acest lichid nu doar ca face dficil pentru dusman sa o vada, dar interfereaza si cu simtul mirosului lui. asa ca daca un inamic face greseala sa incolteasca o caracatita, se gaseste curand inconjurat de un nor de intuneric ca cerneala si simtul irosului sau, atat de important pentru o creatura submarina, este scos din uz pentru catva timp dupa aceea.
"Ecranul de fum" folosit de caracatita pentru a-si arunca inamicii in confuzie ne reaminteste de un verset biblic, o rugaciune a regelui David ca Dumnezeu sa faca sa dea inapoi pe dusmanii lui:
"Sa dea inapoi si sa roseasca cei ce-mi gandesc pieirea"Ps.35,4

Azi este o buna ocazie sa inveti de la caracatita, maine Ferestrele se vor deschide spre lumea porumbeilor si a graurilor. Te asteptam!

























No hay comentarios:

Publicar un comentario

LinkWithin